Historiens fysiske lag
NOAA har i samarbejde med Herfølge Bibliotek, Herfølge Lokalarkiv og NordSten støbt en lokal terrazzo af knuste objekter i ler, keramik og glas som borgerne i Herfølge har doneret.
Hvordan binder man litteratur, kultur, samskabelse og en stærk lokalhistorie sammen?
På Herfølge Bibliotek var der behov for en ny skranke til hverdag og et møbel, der kan agere bar til fest, eller i hvert fald til kulturarrangementer. Mange steder er biblioteket et særligt sted for lokalt liv og Herfølge er ingen undtagelse, så det var helt naturligt at det skulle fylde både i processen med at skabe skranken, men også i det færdige produkt.


Hvilke potentialer gemmer Herfølge på?
Det der er særligt ved Herfølge, er et gammelt kalkbrud, der har præget livet i området frem til 1915, hvor den lokale provstefrue fik det lukket, fordi det lå for tæt på kirken. I dag er området en meget smuk urnegravplads og på den måde stadig en vigtig del området. Også en anden virksomhed har sat sit præg på området: Hegnetslund Lervarefabrik, som blandt andet er kendt for sine enkle og funktionelle keramikdesign.
For arkitekter som os er kalk ikke bare kalk, og keramik ikke bare keramik, det er noget vi kan skabe noget af. Og borgere er ikke bare nogen, der skal se på det vi har lavet, nej de skal være med. Så på en lørdag i efteråret kom helt utroligt mange engagerede Herfølgeborgere med keramik, porcelæn, glas, ja, der kom sågar et gammel kloakrør doneret til det, der skulle blive en helt særlig Herfølgesk terrazzo.
Den lyse terrazzo består af kalksten doneret af graveren fra kirkegården.


Terazzo med fragmenter af historien
Alle donationerne blev farveopdelt og herefter knust, siet og fandt en ny sammenhæng i de store terrazzopaneler. Den store terrazzo er skåret op og monteret som paneler på den nye skranke på biblioteket – en skranke der ikke bare står i hjertet af Herfølge, men også er skabt af historien og af borgerne – en skranke der binder Herfølge sammen.




Photo: Benita Marcussen


Photo: Benita Marcussen



Photo: Benita Marcussen



Photo: Benita Marcussen