GOOGLE, LÆRINGSHUS, NÆSTVED

Bæredygtig forvandling – fra butikslokale til læringshus og til butikslokale igen

Ombygning af butikslokale og indretning af midlertidige undervisningslokaler til Google Succes Online. Bygget og indrettet med bæredygtige standard materialer, der kun var til låns og som leveres tilbage til entreprenøren.

Pop-up læringshus med lavt klimaaftryk

Da Google Succes Online tog ophold i centrum af Næstved med Den Digitale Handelsby var ønsket for det midlertidige læringshus, at ombygningen og indretningen skulle afsætte så lavt et klimaaftryk som overhovedet over muligt. Læringshuset skulle bruges til undervisning og til afholdelse af kurser, oplæg og workshops for iværksættere, SMV’er og andre lokale virksomheder. Lokalernes indretning skulle både være funktionelt indrettet ift. undervisningsformålet, være rare at opholde sig i – og så skulle det hele løses så bæredygtigt som overhovedet muligt.

Photo: Benita Marcussen

Genanvendelige standardmaterialer, der leveres tilbage til entreprenøren

Løsningen tog udgangspunkt i en grundtanke om, at materialerne, ligesom lokalet, var midlertidigt i brug og til låns. Derfor skulle både lokale og materialer efterfølgende kunne leveres tilbage i stor set samme stand. For materialerne betød en overvejende bevaring af standardmål og ubehandlede materialer, at de ville være langt lettere at genanvende i et andet byggeri efterfølgende. Der blev lavet en aftale med entreprenøren om at materialerne kunne leveres tilbage, når det midlertidige læringshus lukkede ned igen. På den måde blev klimaaftrykket for ombygningen og indretningen holdt så lavt som overhovedet muligt.

Funktionelle undervisningsrum med minimal bearbejdning af byggematerialer  

Det 265 m2 store butikslokale blev opdelt i mindre undervisningslokaler med skillevægge og rumdelere konstrueret af plader af træfiner, lægter og brugte vinduer fra DBA. Borde og bænke blev designet efter samme princip, og kun på få udvalgte stykker endetræ lyste de genkendelig Google-farver op – ellers gik vi uden om enhver form for overfladebehandling, da det ville mindske genanvendelsesmulighederne. Vi sørgede for, at skillevægge og rumdelere blev holdt i nogle standard-proportioner, så der skulle skære mindst muligt, hvilke også gjorde at byggematerialerne med sine standardmål nemt kunne genanvendes i et nyt byggeri, når projektet var afsluttet. En enkelt gennemgående væg blev bygget op af brugte vinduer fundet på DBA. Med den transparente væg kunne vi trække mere af det naturlige lys fra facadevinduerne længere ind i lokalet og samtidig tilføre rummet noget dybde. Vinduerne blev indsat i rammer bygget af lægter, så de ikke tog skade, men ligeledes kunne genanvendes efterfølgende.

Photo: Benita Marcussen

Behagelige omgivelser styrker indlæring

Valget af materialer faldt på træ, da det både er nemt at arbejde med, når der skal bygges vægge og møbler og et standardmateriale, der let kan genanvendes i mange forskellige sammenhænge. Derudover gav træet, som naturmateriale, de funktionelle og spartansk indrettede undervisningslokaler en behagelig sanselighed, og forbedrer akustikken og indeklimaet.