HØJE GLADSAXE BIBLIOTEK+

Rum til fællesskaber – funktionelt, fantasifuldt og favnende

Centralt placeret pĂĽ butikstorvet i Høje Gladsaxe kan omrĂĽdets beboere nu samles i et helt nyt bibliotek og multifunktionelt bydelshus, hvor en imødekommende og praktisk indretning er blevet til i samarbejde med husets brugere og med udgangspunkt i ønsker, idĂŠer og praktiske behov hentet fra deres virkelighed og hverdag. 

Photo: Benita Marcussen

Et centralt mødested, hvor alle kan føle sig velkomne og godt tilpas

Biblioteket og bydelshuset i Høje Gladsaxe skulle büde have en central placering og opfylde en bred vifte af forskellige funktioner pü Ên gang. Det skulle løse klassiske biblioteksopgaver, som fx udlün og lÌsesal, og samtidigt ogsü huse alt fra koncerter og foredrag til børneteater, foreningsaktiviteter, strikkeklubber, fÌllesspisning m.m. Opgaven bestod derfor büde i at udvÌlge den rette lokation, sikre at ombygningen og indretningen levede op til officielle krav og retningslinjer og samtidig sørge for, at de forskellige behov fra de mange daglige brugere blev hørt og imødekommet inden for nogle stramme økonomiske rammer.

Photo: Benita Marcussen

Fra upersonligt erhvervslokale til farverigt bydelshus

Nødvendigheden af en central beliggenhed for Høje Gladsaxes nye bydelshus satte nogle naturlige begrĂŚnsninger pĂĽ udvalget, herunder størrelse og det arkitektonisk udtryk. Valget faldt pĂĽ et stort langstrakt lokale pĂĽ i alt ca. 1000 m2, placeret i ĂŠt plan, uden sĂŚrlige karakteristika, men med en central placering pĂĽ byens torv. Derfor bestod opgaven af dels at udnytte pladsen bedst muligt med multifunktionelle løsninger, dels at fĂĽ skabt stemning og karakter i det store neutrale rum. 

Brugerinvolvering pĂĽ detaljeniveau

For at skabe optimale rammer til de mange forskellige former for aktiviteter, samt sikre at alle mĂĽlgrupper er blevet imødekommet, har brugerinddragelse vĂŚret en vigtig del af processen. De mange idĂŠer, ønsker og behov fra brugerne er blev taget med helt ned pĂĽ detaljeniveau, og det har fx betydet at køkkenøen er blevet rund. Den udformning har løst et lavpraktisk problem for medlemmerne af bydelshusets madklubber, fordi det lille hold nu kan samles rundt om underviseren, hvor alle kan se og høre.  

Photo: Benita Marcussen

Fra lĂŚsesal til teaterscene eller yogarum

Pü samme müde betød de mange brugerønsker at et stort indre rum i bydelshuset blev indrettet sü det nemt og enkelt kunne skifte funktion fra fx lÌsesal til yogastudie, møderum eller foredragssal. Løsningen blev et rum-i-rummet, hvor bløde gardiner fungerer som fleksibel ruminddeling, afskÌrmning og lyddÌmpning, og hvor en specialudviklet mekanik gør det let for en enkelt person at vippe de store studieborde op i reolsystemet, sü der frigives masser af gulvplads til stolerÌkker, yogamütter eller en lille scene.

Photo: Benita Marcussen
Photo: Benita Marcussen

Det indre landskab er bygget af kasserede reoler 

Det legende reollandskab, der i en rytmisk bevÌgelse bryder bibliotekets langstrakte hovedrum er skabt af kasserede reoler fra byens bibliotek. De har füet et ensartet og moderne udtryk med nye reolgavle i krydsfiner, der er behandlet med en pigmenteret linolie. Flere steder løfter et plateau reolerne op og formgiver et varieret landskab, hvor indbyggede siddepladser polstret i vÌvet genbrugsplast tilfører reollandskabet flere funktioner. I et harmonisk samspil mellem nyt og gammelt opstür, der rum til büde bøger og mennesker, fÌllesskaber og fordybelse. Reollandskabet former rolige studiepladser og hyggelige kroge, hvor strikke-, bog- eller fotoklubben kan samles om deres fÌlles interesse. I stedet for at smide de gamle og uens reoler ud, blev de genanvendt og det sparer büde klimaressourcerne og budgettet.

Photo: Benita Marcussen

Skulptur er ogsĂĽ udlĂĽnsdisk og kaffestation

Det arkitektoniske bylandskab i Høje Gladsaxe har inspireret til udformningen af bydelshuset indre landskab, hvor den farverige og skulpturelle konstruktion mimer byens fem genkendelige boligblokke. Udover at møbelkonstruktionen tilfører huset karakter og personlighed, sü opfylder den ogsü en lang rÌkke praktiske funktioner som fx receptions- og udlünsdisk, opbevaring af bogvogne, kaffestation m.m. Den farverig konstruktion er udført i mursten, fliser og porotherm thermoblokke med hündglaserede, malede og lakerede overflader, der leger med farver og teksturer. Farvekompositionerne og de taktile overflader er blevet til i tÌt samarbejde med en keramiker, der har bistüet med test af forskellige murstenstyper, glaseringer, farver og brÌndingstemperaturer. Resultatet er en unik og funktionel møbelskulptur, der indenfor et overskueligt budget giver bydelshuset en visuel signatur, der büde har en praktisk og Ìstetisk vÌrdi.

Photo: Benita Marcussen
Photo: Benita Marcussen
Photo: Benita Marcussen

Fakta

  • Bygherre: Høje Gladsaxe Kommune  
  • Projekt: Bydelshus og bibliotek         
  • Projekttype: Ombygning og indretning
  • Areal: 1000 m2               
  • Entreprenør: Steen Bjørnskov ApS
  • Budget: 9 mio.
  • Arkitekter: NOAA
  • OpførelsesĂĽr:  2021